Casa Albă a încercat să restricționeze accesul la notele privind apelul telefonic dintre Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui avertizor de integritate a cărui semnalare a fost publicată joi de Congres, care a deschis o anchetă privind punerea sub acuzare a președintelui, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: White House

"În cursul atribuțiilor mele oficiale, am fost informat de mai mulți responsabili ai guvernului american că președintele Statelor Unite folosește capacitățile funcției sale pentru a solicita ingerința unei țări externe în alegerile din 2020 din Statele Unite", arată acest document, datat 12 august 2019.

"În cursul zilelor următoare apelului, am aflat de la mai mulți responsabili americani că înalți oficiali ai Casei Albe au intervenit pentru a +bloca+ toate arhivele legate de apelul telefonic", a continuat el.

Această avertizare este legată de apelul telefonic dintre Donald Trump și omologul său ucrainean din 25 iulie. În cadrul acestei convorbiri, președintele american i-a cerut lui Zelenski o anchetă privind rivalul său politic Joe Biden, candidat la primarele democrate pentru alegerile prezidențiale americane din 2020, și fiul său Hunter, care a lucrat începând cu 2014 în cadrul unui grup ucrainean de gaze naturale.

Această convorbire, al cărei transcript a fost publicat miercuri, a declanșat lansarea unei proceduri de destituire de către Camera Reprezentanților, controlată de democrați.

"Responsabili ai Casei Albe mi-au povestit că au fost sfătuiți de avocații Casei Albe să retragă transcriptul convorbirii telefonice din sistemul informatic unde astfel de transcrieri sunt de obicei conservate", a afirmat avertizorul.

"În loc de asta, transcrierea a fost stocată într-un sistem electronic distinct, care este folosit de obicei pentru conservarea și manipularea informațiilor clasificate de o natură foarte sensibilă", a continuat el.

"Aceste acțiuni diferite au evidențiat, în opinia mea, faptul că responsabilii Casei Albe înțelegeau gravitatea a ceea ce s-a petrecut în cadrul acelui apel", crede avertizorul de integritate.

Acest agent, angajat, detașat sau personal contractual al serviciilor de informații, precizează că nu este un martor direct în aceste acțiuni dar le consideră "credibile" deoarece "în aproape toate cazurile, mai mulți responsabili au evocat fapte care erau coerente între ele".

Avertizorul a fost considerat "credibil" de către inspectorul general al serviciilor de informații.