Președintele american Donald Trump a transmis miercuri că un acord de încheiere a celor 15 luni de război comercial cu China s-ar putea să fie semnat mai devreme decât ar crede lumea și că statul chinez face achiziții mari în sectorul agricol, de la SUA, scrie Reuters.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

"Vor să ajungă la o înțelegere foarte mult... s-ar putea întâmpla mai devreme decât credeți", a spus Trump reporterilor, în New York.

După semnarea acordului bilateral cu Japonia, Trump a afirmat că sunt șanse mari de a ajunge la un acord cu China. El a declarat că statul chinez încearcă să fie amabil cu el, iar el, la rândul său, a fost amabil cu China.

"Avem niște discuții foarte bune, a adăugat președintele. Știți de ce vor să facă o înțelegere? Pentru că își pierd slujbele, pentru că lanțurile lor de furnizare se duc pe apa sâmbetei și companiile pleacă din China și se mută în alte locuri, inclusiv în SUA."

Între timp, susține Trump, SUA ia miliarde și miliarde de dolari din tarife. China a început din nou să cumpere produse agricole de la noi.

"Știți că vor să ajungă la un acord și ar trebui să vrea asta. Întrebarea este, noi vrem un acord? "

Trump a vorbit cu o zi înainte de a ține un discurs usturător prin care a condamnat practicile comerciale ale Chinei, în fața Adunării Generale ONU, spunând că nu va accepta o înțelegere nefavorabilă cu China.

Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, a transmis că cele două tabere comunică și că se vor întâlni la începutul lui octombrie.

Diplomații chinezi au răspuns criticilor americane printr-un discurs ținut marți. Wang Yi, ministrul de Externe și consilierul de stat al Chinei, a declarat că Beijing-ul nu va ceda în fața amenințărilor, inclusiv cele referitoare la comerț, deși speră ca negocierile de luna viitoare să aducă rezultate pozitive. Wang a adăugat că acest conflict dăunează ambelor părți, în mod nenecesar, ridicând costurile pentru companiile americane și prețurile pentru consumatori, afectând potențialul de creștere economică.