Curtea Constituțională a Italiei a decis că ajutorul acordat cuiva să se sinucidă, în condiții de suferință intolerabilă, nu este mereu o infracțiune, deschizând calea către modificarea legislației în acest sens, scrie The Guardian.

Assisted SuicideFoto: thebluediamondgallery.com

Acum Parlamentul urmează să dezbată chestiunea, care a devenit un subiect public cu ocazia procesului unui activist care a ajutat un bărbat tetraplegic să moară, în Elveția.

Orice persoană care "facilitează intenția suicidală...a unui pacient menținut în viață de tratamente pentru susținerea sistemelor vitale și care suferă de o patologie ireversibilă nu ar trebui să fie pedepsită în anumite condiții", a transmis tribunalul.

Tribunalul a trebuit să ia o hotărâre în cazul lui Fabiano Antoniani, un DJ și producător muzical care a ajuns paralizat și orb în urma unui accident rutier, în 2014. Marco Cappato, un membru al Partidului Radical, l-a însoțit pe Antoniani în Elveția în februarie 2017, pentru eutanasia sa.

Ajutarea sau instigarea cuiva la suicid este, în prezent, o infracțiune pentru care indivizii riscă între 5 și 12 ani de închisoare în Italia.

Cappato a lăudat decizia curții pe Twitter: "Cei care sunt în situația lui Fabo au dreptul de a fi ajutați. De azi suntem toți mai liberi, chiar și cei care nu sunt de acord. Este o victorie a nesupunerii civile în timp ce partidele politice își întorceau privirea."

Episcopia italiană și-a exprimat nemulțumirea față de decizia curții, citându-l pe Papa Francisc, care vineri a vorbit împotriva suicidului asistat și al eutanasiei.

"Putem și trebuie să respingem tentația, care este favorizată de schimbările legislative, de a utiliza medicația pentru a satisface posibila dorință a unei persoane bolnave de a muri", a declarat papa.

Beppino Englaro, care a fost implicat într-o bătălie în tribunal, în 2000, dorind să primească permisiunea ca fiica sa, Eluana, să fie eutanasiată, ea fiind în stare vegetativă, l-a lăudat pe Cappato, spunând despre acesta că este un "pionier care a deschis calea către stabilirea unui drept". ​