Președintele american Donald Trump îşi consolidează sprijinul oferit liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, lăudând liderii latino-americani care l-au sprijinit, stimulând finanțarea de ajutoare umanitare și împiedicând accesul membrilor guvernului de la Caracas în SUA, scrie Mediafax, citând Reuters.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Într-o întâlnire care a avut loc în cadrul adunării anuale a liderilor mondiali ai Națiunilor Unite, Trump le-a spus președinților din America Latină, care îl recunosc pe Guaido drept președintele de drept al Venezuelei, că fac parte dintr-o „coaliție istorică”.

De mai bine de opt luni încearcă aceştia să-l determine pe Maduro să renunţe la preşedinţie, care a supervizat o prăbușire economică dramatică și este acuzat de corupție, încălcări ale drepturilor omului și fraudarea alegerilor prezidențiale din 2018.

Departamentul de Stat a anunţat că va oferi un ajutor umanitar de 36 milioane dolari pentru Venezuela pentru a se îndrepta către un program subfinanțat de ONU care vizează strângerea de 223 milioane dolari pentru a ajuta 2,6 milioane de oameni. Ajutoarele anterioare destinate Venezuelei au fost marcate de îngrijorările conform cărora Maduro ar interfera în distribuția acestora.

„Oferim milioane și milioane de dolari pentru ajutoarele umanitare, nu că vrem, din punctul de vedere al lui Maduro, ci pentru că trebuie”, a spus Trump în cadrul unei conferințe de presă, miercuri după-amiază, "Oamenii mor, nu au mâncare, nu au apă, nu au nimic."

De asemenea, îi acordă lui Guaido 52 de milioane de dolari pentru finanțarea guvernului său paralel - o mare parte din aceștia fiind redirecţionaţi din banii destinați anterior țărilor din America Centrală, a declarat miercuri directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Mark Green.