​Cea mai veche agenție de turism din lume primește o nouă lovitură. Filiala din Germania a gigantului Thomas Cook intră în insolvență într-o încercare disperată de a salva brandurile naționale după intrarea în colaps a companiei, potrivit BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproape o sută de mii de turiști călătoresc cu compania germană afiliată Thomas Cook și nu este clar ce vor însemna aceste proceduri de insolvență pentru ei. Guvernul german a garantat deja 380 de milioane de euro pentru compania aeriană Condor, unde Thomas Cook deține 49% din acțiuni. Compania spune că ajutorul pe care îl vor primi de la guvernul german este menit să elimine orice blocaje ar putea apărea din cauza "companiei mamă". Inclusiv conducerea statului federal Hesse, unde Thomas Cook Germania își are sediul, este dispusă să îi ajute pe aceștia, compania fiind considerată una profitabilă.

Filiala din Germania a Thomas Cook a făcut acest demers de intrare în insolvență deoarece dorește să-și salveze brandurile. Conducerea companiei este deja în discuții cu investitori și operatori hotelieri pentru a-și putea continua activitatea. Prin intrarea în insolvență, filiala din Germania încearcă să evite datoriile ulterioare și procedurile ce vor urma dacă Thomas Cook se va prăbuși în totalitate.

Thomas Cook Germania are aproximativ două mii de angajați și deține o serie de branduri. Filiala germană a declarat că a făcut toate demersurile pentru a obține un împrumut care să scoată compania din impas dar a discutat și despre repatrierea turiștilor.

În alte părți ale globului, situația companiei este la fel de disperată. Filiala poloneză a operatorului și-a suspendat activitatea și va intra în curând în insolvență. În Olanda, filiala are aproximativ zece mii de turiști plecați peste granițe și a declarat că i-a fost îngăduită o întârziere a plăților. Nu doar turiștii sunt cei afectați de căderea gigantului. Insulele Baleare vor pierde sume importante mai ales că Thomas Cook are sute de angajați în zonă. Ministerul Turismului din Cipru prognozează că vor pierde 50 de milioane de euro din cauza operatorului de turism aflat în colaps.