Încercarea unui bărbat transgender din Marea Britanie de a fi recunoscut legal drept tată al copilului pe care l-a născut anul trecut a eşuat miercuri, informează DPA, citată de Agerpres.

InsarcinataFoto: Flickr/ Frank de Kleine

Înalta Curte a respins cererea lui Freddy McConnell (32 de ani), un părinte singur, de profesie jurnalist, ca acesta să fie înregistrat ca tată pe certificatul de naştere al copilului său - ceea ce ar fi constituit o premieră legală în Marea Britanie.

Judecătorul Andrew McFarlane a declarat că statutul parental al femeilor care fac tranziţia pentru a deveni bărbaţi derivă încă „din rolul lor biologic de a da naştere” .

De partea cealaltă, avocaţii lui McConnell au declarat că hotărârea judecătorului „dă o lovitură luptei transgenderilor pentru egalitate”.

„Freddy este bărbat din punct de vedere legal, iar documentele sale legale reflectă acest lucru”, a declarat Karen Holden, fondatoarea A City Law Firm, într-o declaraţie.

„În Marea Britanie el are dreptul să îşi schimbe genul pe certificatul de naştere, deci de ce nu şi pe certificatul copilului său?”, a declarat Holden.

Ea a precizat că avocaţii lui McConnell au vrut să împiedice ca acesta să fie „forţat” să se înregistreze drept mamă a copilului său - „ceea ce credem că este contrar dreptului său la viaţa privată şi de familie ... [şi] discriminatoriu faţă de părinţii trans şi intersex”.

De cealaltă parte, judecătorul McFarlane a subliniat că există „o diferenţă materială între genul unei persoane şi statul său parental”. O „mamă” este cineva care „suferă fizic şi biologic în procesul de a purta o sarcină şi de a da naştere„, a argumentat el.

Holden a adăugat că McConnell analizează în prezent dacă va contesta sau nu hotărârea judecătorului.​