Președintele israelian Reuven Rivlin i-a cerut miercuri seară premierului în exercițiu să încerce să formeze următorul guvern, după alegeri parlamentare care au aruncat țara într-un impas politic, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Responsabilitatea de a forma următorul guvern va fi acordată premierului și liderului Likud Benjamin Netanyahu", a afirmat președinția, într-un comunicat.

După acest anunț, Benjamin Netanyahu i-a cerut rivalului său, Benny Gantz, să formeze un guvern de uniune.

"Cred că trebuie să formăm un guvern împreună", a spus Netanyahu, evocând o "direcție comună și egalitară" într-un guvern "de uniune națională extins".

UPDATE Benny Gantz a anunțat că refuză intrarea într-un guvern condus de un premier amenințat de punerea sub acuzare.

"Partidul alb-albastru pe care îl conduc nu va accepta să facă parte dintr-un guvern în care șeful său este sub amenințarea unui grav act de acuzare", a scris pe Facebook Gantz, o referire la faptul că Benjamin Netanyahu va fi audiat pentru mai multe capete de acuzare.

Netanyahu, alături de aliații săi de dreapta și partidele religioase, contează pentru moment pe 55 de susținători dintre cei 120 de parlamentari, în timp ce centristul Benny Gantz, cu partidele de stânga și cele majoritar arabe, nu are decât 54 de deputați.