Șeful ONU avertizează privind riscul de divizare a lumii între SUA și China
„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură și a menține un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internațional; o lume multipolară cu instituții multilaterale puternice”, le-a spus acesta președințiiălor, prim-miniștrilor, monarhilor și miniștrilor din cele 193 de state membre ONU. Guterres a zugrăvit o imagine sumbră a unei planete profund împărțite și neliniştite care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict armat în Golf”, răspândind terorismul, creșterea populismului și „explodând” inegalitatea.
Discursul său a fost urmat de primul vorbitor tradițional - Brazilia, reprezentat de noul său președinte, Jair Bolsonaro - și de Statele Unite, reprezentate de președintele Donald Trump. Organizația Națiunilor Unite, destinată să promoveze o lume multilaterală, s-a luptat în fața creșterii unilateralismului promovat de către SUA și alte națiuni care favorizează doar dezvoltarea lor. Trump a subliniat în discursul său că „iubirea față de națiunile noastre face lumea mai bună pentru toate națiunile.”
„Viitorul nu aparține globalistilor”, „Viitorul aparține patrioților”, a spus el. Nu este așa, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, care nu a fost de acord cu președintele american și a spus că problemele lumii nu pot fi rezolvate prin întoarcerea spre interior. Adevărat patriotism, a spus Macron, „combină iubirea față de națiune” cu un multilateralism „bazat pe cooperare reală care se străduiește să producă rezultate concrete.
”Guterres a spus: „Trăim într-o lume neliniștită.” „Mulți oameni se tem să nu fie călcați în picioare, zădărniciți, lăsați în urmă. Mașinile le iau locurile de muncă. Traficanții le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Lorzii războiului le iau viața. Combustibilii fosili le răpesc viitorul ”, a spus el. Cu toate acestea, secretarul general a spus că oamenii încă mai cred în „spiritul și ideile” Organizației Națiunilor Unite și întemeierea multilateralismului, al tuturor țărilor care colaborează.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
In 1991 dupa destramarea URSS lumea s-a grabit sa creada ca nu mai exista divizare, dar ce sa vezi? China este de alta parere... Blocul comunist nu a disparut. Cine si-a imaginat ca poate neglija existenta Chinei s-a inselat rau, rau de tot. Dupa cum spuneam, lumea a fost mereu divizata, acum s-a redus la 2, iar conflictul este inevitabil si speram sa fie mai mult economic decat militar, ca sa avem sanse mai mari de supravietuire. Dupa incheierea lui, lumea s-ar putea sa devina: 1) unitara sau 2) partial devastata si foarte fragmentata sau 3) sa nu mai fie.
Chinezii se folosesc de politicile prostesti ale globalizarii, dar in realitate sunt ultra-nationalisti si dispretuiesc ideile de tip hipiot-hipsteresc promovate in occident. In orice caz, daca nu-ti place SUA si capitalismul, solutia salvatoare nu vine din China. De fapt, in ciocnirea dintre doi titani nu poti spera la solutii salvatoare din partea unor pitici, pentru ca asta sunt in realitate toti ceilalti jucatori. Din pacate nici macar UE nu reuseste sa fie un jucator de prim rang, ci ramane la stadiul de asociere a unor pitici certareti. In aceste conditii, ne ramane o alegere simpla: SUA sau China? Cine ramane in zona gri va pierde cu siguranta. Eu am ales. Sa vedem ce va iesi in anii urmatori... Keep your fingers crossed!
https://www.huffingtonpost.ca/2012/07/05/world-economic-center-of-gravity_n_1651730.html?guce_referrer=aHR0cHM6Ly9kdWNrZHVja2dvLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAALTUOITU-9CZHpkGiKrjrxJ3xm1UFfi6i6euhRV6fF7LiVv1zN1cK62EzCIAhnIX97Fw82jJeZaJigeXs_lrbM5InE3a-dBQlaFODsz6hfBDMXF1-a9JP5b6nHHGGjpJtaYsSLkLHO0oMXSgM9yIx71Yif0VOfuwzyLE1F9dnS82&guccounter=2
The New Silk Road...
https://www.youtube.com/watch?v=cUxw9Re-Z-E
Ca urmare conflictul economic (poate si militar) e inevitabil.
Schimbarea centrului de greutate al economiei mondiale ar fi catastrofala pentru noi. Prin urmare, chiar daca la nivel teoretic putem empatiza cu saracii din Asia, dar in practica e mai bine sa fie saracia la ei, nu la noi!
Prin urmare, tine-te bine pentru ca urmeaza turbulente! Iar ultra-empaticii ar fi bine sa nu uite in care barca se afla. Tabara cealalta stie foarte bine si ne-ar hali cu tot cu bocanci, fara sa clipeasca. Din fericire inca nu poate si speram sa nici nu poata vreodata. Sper ca idiotii utili din propria noastra barca sa nu preia carma la un moment dat si sa scufunde barca.