Secretarul general ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii mondiali cu privire la riscul imens al divizării lumii în două, Statele Unite și China creând internete rivale, monedă, comerț, reguli financiare şi "propriile lor strategii geopolitice şi militare", potrivit Associated Press. În discursul său anual privind ''starea lumii” din cadrul Adunării Generale a șefilor de stat și de guvern Guterres a declarat că riscul „poate să nu fie încă mare, dar este real.”, potrivit Mediafax.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură și a menține un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internațional; o lume multipolară cu instituții multilaterale puternice”, le-a spus acesta președințiiălor, prim-miniștrilor, monarhilor și miniștrilor din cele 193 de state membre ONU. Guterres a zugrăvit o imagine sumbră a unei planete profund împărțite și neliniştite care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict armat în Golf”, răspândind terorismul, creșterea populismului și „explodând” inegalitatea.

Discursul său a fost urmat de primul vorbitor tradițional - Brazilia, reprezentat de noul său președinte, Jair Bolsonaro - și de Statele Unite, reprezentate de președintele Donald Trump. Organizația Națiunilor Unite, destinată să promoveze o lume multilaterală, s-a luptat în fața creșterii unilateralismului promovat de către SUA și alte națiuni care favorizează doar dezvoltarea lor. Trump a subliniat în discursul său că „iubirea față de națiunile noastre face lumea mai bună pentru toate națiunile.”

„Viitorul nu aparține globalistilor”, „Viitorul aparține patrioților”, a spus el. Nu este așa, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, care nu a fost de acord cu președintele american și a spus că problemele lumii nu pot fi rezolvate prin întoarcerea spre interior. Adevărat patriotism, a spus Macron, „combină iubirea față de națiune” cu un multilateralism „bazat pe cooperare reală care se străduiește să producă rezultate concrete.

”Guterres a spus: „Trăim într-o lume neliniștită.” „Mulți oameni se tem să nu fie călcați în picioare, zădărniciți, lăsați în urmă. Mașinile le iau locurile de muncă. Traficanții le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Lorzii războiului le iau viața. Combustibilii fosili le răpesc viitorul ”, a spus el. Cu toate acestea, secretarul general a spus că oamenii încă mai cred în „spiritul și ideile” Organizației Națiunilor Unite și întemeierea multilateralismului, al tuturor țărilor care colaborează.