Va fi coabitare în Israel? Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, şi rivalul lui, Benny Gantz, umăr la umăr la alegerile legislative, au început negocieri, luni, 23 septembrie, pentru formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit Rador care citează France 24.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

Liderul Likud, care este la conducere fără întrerupere de zece ani, a lăsat să se înţeleagă că ar fi gata să accepte principiul rotaţiei în fruntea guvernului, precum cea care a fost aplicată între 1984 şi 1988 de Shimon Peres, Partidul Muncii, şi Yitzhak Shamir, Likud.

Benny Gantz, liderul partidului centrist Albastru Alb, s-a opus public unei coabitări cu Benjamin Netanyahu din cauza bănuielilor de corupţie al căror obiect este acesta.

"Înainte în unitate"

Preşedintele Reuven Rivlin, însărcinat să desemneze candidatul cel mai bine plasat pentru a forma o coaliţie, a pledat pentru un guvern de uniune naţională şi i-a convocat, luni, pe cei doi lideri pentru discuţii cu uşile închise. "Responsabilitatea formării unui guvern vă revine. Populaţia se aşteaptă să găsiţi o soluţie (...) chiar dacă trebuie să plătiţi un preţ din punct de vedere personal sau ideologic", a declarat preşedintele la sfârşitul acestei întâlniri în trei.

Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz au publicat un comunicat comun în care spun că au discutat "să meargă înainte în unitate", fără a da mai multe detalii. Echipele candidaţilor se vor consulta, marţi, înaintea unei potenţiale întâlniri organizate de preşedintele Rivlin cu Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz, miercuri.

Benny Gantz s-a întâlnit ceva mai devreme cu ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, care ar putea deţine cheia unei viitoare coaliţii. "Din fericire, cele două partide mari au înţeles necesitatea imperioasă de a forma un guvern de uniune cu o conducere rotativă", a declarat Lieberman pe Facebook. "Singura problemă acum este de a şti cine va ocupa postul de prim-ministru în prima etapă şi cine într-a doua", subliniază Avigdor Lieberman. Ar fi imperativ pentru Benjamin Netanyahu să fie primul care ocupă postul de şef al guvernului dacă doreşte să evite să fie urmărit în afacerile de corupţie.