Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a denunţat marţi de la tribuna ONU "minciunile" propagate potrivit lui de puteri străine şi de ONG-uri privitor la Amazonia, teritoriu care "nu aparţine patrimoniului umanităţii", potrivit Le Soir, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Politicianul de extremă dreapta a fost primul conducător care a intervenit în dezbaterea Adunării Generale a ONU, Brazilia fiind prin tradiţie ţara care are primul cuvânt la acest eveniment mondial. "Noi suntem una din ţările care protejează cel mai bine mediul", a afirmat dl Bolsonaro, în timp ce pădurea amazoniană continuă să ardă, îngrijorând lumea întreagă.

Incendiile puse pe seama condiţiilor meteo

Climatoscepticul a atribuit aceste incendii condiţiilor meteo, vântului, unor focuri criminale şi practicilor agricole ale populaţiilor autohtone, fără a recunoaşte nicio responsabilitate guvernamentală.

El a criticat media şi puteri străine, acuzate că propagă "minciuni" în spirit colonialist. "(Etnicii) raoni sunt manipulaţi de guverne străine în acest război al informaţiilor, cu concursul ONG-urilor (...), dar aceste atacuri din media nu au făcut decât să suscite mai mult patriotism la noi", după cum spune el.

El a criticat fără a numi acţiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron de la ultima întrunire G-7 şi i-a mulţumit preşedintelui american Donald Trump "pentru suveranitatea fiecăruia dintre noi".