Şef de orchestră şi compozitor, Johann Strauss (tatăl), considerat ''regele valsului vienez'', s-a născut la Viena, la 14 martie 1804. A murit la 45 de ani, în 25 septembrie 1849, iar funeraliile lui au fost ocazia unor manifestaţii publice.

Johann StraussFoto: Wikipedia

Unul dintre cei mai populari autori de valsuri, Johann Strauss şi-a făcut practica instrumentală în cvartetul lui J. Lanner şi în cadrul unei orchestre de muzică distractivă.

Johann Strauss a fost creatorul unui tip de vals, care a cucerit Viena, prin prospeţimea melodică şi ritmică plină de elan, devenind dansul reprezentativ al acestui oraş. Numit ''rege al valsului'', Johann Strauss a călătorit foarte mult fiind invitat la curţile princiare. În 1835, a fost însărcinat să conducă muzica balurilor Curţii. În 1846, a ajuns la consacrarea oficială, odată cu numirea lui ca director al balurilor la curtea austriacă de la Schonbrunn.

A compus peste 250 de valsuri, galopuri, cotilioane, contradansuri, cadriluri, polci şi marşuri. A murit la 25 septembrie 1849, iar funeraliile lui au fost ocazia unor manifestaţii publice.

(Sursa: Agerpres)