Amnesty International a solicitat marți guvernului de la Hong Kong să pornească o investigație legată de felul în care au acționat polițiștii în timpul protestelor care durează de aproape patru luni și să încurajeze Beijingul să protejeze dreptul cetățenilor de a protesta pașnic, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Multe dintre protestele recente au degenerat, transformându-se în bătălii între protestatari și forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene, furtunuri cu apă, gloanțe de cauciuc și focuri de armă trase în aer.

Deși polițiștii au fost văzuți lovind protestatarii, care se aflau la pământ, cu bastoane, ei susțin că au acționat cu moderație în fața violențelor, inclusiv în cazurile în care unii oameni din stradă au aruncat cu bombe cu petrol în autorități.

"Ordonarea unei investigații independente și eficiente, legată de acțiunile poliției, ar fi un prim pas vital", a declarat Joshua Rosenzweig, lider al biroului regional Amnesty din Asia de Est, prin intermediul unui report.

"Autoritățile trebuie să arate că sunt dispuse să protejeze drepturile omului în Hong Kong, chiar dacă acest lucru presupune trecerea liniei roșii a Beijingului."

În 2017, președintele chinez Xi Jinping a avertizat, în timpul unui discurs, că orice încercare de a submina suveranitatea Chinei reprezintă o linie roșie care nu va fi tolerată.

Ceea ce a început ca un protest împotriva unei legi privind extrădarea, s-a transformat într-o revendicare pentru democrație și investigații independente privind acțiunile forțelor de ordine.

Tensiunile din centrul asiatic financiar sunt în creștere, înainte de aniversarea a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare, care va avea loc pe 1 octombrie. Autoritățile depun eforturi pentru a evita scene care ar putea face de rușine guvernul central de la Beijing.

De asemenea, Hong Kong va comemora în acest weekend al 5-lea an de la începutul protestelor umbrelă, o serie de mișcări pro-democrație din 2014, care nu au reușit să determine Beijingul să asculte cerințele populației.