Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe de la Teheran, susține că Franța, Germania și Marea Britanie "repetă papagalicește acuzațiile americane absurde ", după ce liderii celor trei puteri europene au indicat că sunt de părere că Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Franța, Marea Britanie și Germania au transmis, printr-un comunicat comun, că este clar că Iranul este responsabil pentru atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și au solicitat Teheranului să fie de acord cu negocieri pe tema programelor sale de înarmare atomică și balistică, precum și privind securitatea în regiunea Orientului Mijlociu.

Liderii europeni au afirmat că nu există nicio altă explicație plauzibilă pentru atacurile cu drone și rachete ce au vizat instalații petroliere din Arabia Saudită, însă au semnalat că doresc menținerea acordului atomic semnat de Iran cu marile puteri în anul 2015.

Pe de altă parte, Zarif a exclus posibilitatea negocierii unui nou acord cu marile puteri fără respectarea celui anterior, acuzând cele trei puteri europene că au demonstrat că, fără aprobarea SUA, "sunt paralizate în privința îndeplinirii obligațiilor asumate".

"Niciun nou acord înainte de conformarea cu cel actual", a adăugat șeful diplomației iraniene.