Președintele Donald Trump a fost clar în legătură cu prioritățile sale luni, la mai puțin de o oră de la sosirea sa la summitul de trei zile origanizat de ONU a trecut peste tema schimbării climatice, tema principală a acestei adunări și a vorbit despre persecuția din motive religioase, un subiect important pentru alegătorii săi, scrie Associated Press.

Trump și MacronFoto: Flickr

Summitul pe tema crizei climatice, un eveniment central al programului ONU din acest an, nu pare să fi fost și pe agenda președintelui.

Trump a declarat că există o "datorie morală urgentă" pentru liderii mondiali să oprească infracțiunile motivate de intoleranța religioasă, să elibereze prizonierii de conștiință și să respingă legile care restricționează libertatea religioasă.

"Aproximativ 80% din populația lumii trăiește în țări în care libertatea religioasă este amenințată, restricționată sau inexistentă", a spus Trump, adăugând că, atunci când a auzit prima dată această statistică nu i-a venit să creadă, așa că a cerut verificarea sa.

Discursul de luni al președintelui reprezintă o continuare a unei campanii concentrate pe libertatea religioasă la nivel internațional, o prioritate pentru comunitatea evanghelică care îl susține. Administrația sa organizează întâlniri anuale pe această temă la Washington, iar secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat, în timpul evenimentului de anul acesta, că va forma o alianță dedicată acestei probleme.

Referitor la summitul despre problema climatică, el a spus reporterilor la plecare: "Cred cu tărie în aerul curat și în apa curată și toate țările ar trebui să se mobilizeze pentru a realiza asta, ar trebui să o facă pentru ele. Foarte, foarte important."

Președintele republican a ajuns la New York în contextul unor tensiuni internaționale ample, inclusiv cele legate de chestiunea relației sale cu Ucraina, incertitudinile referitoare la viitorul Brexit, conflictul comercial cu China, negocierile suspendate cu Coreea de Nord și slăbirea economiei mondiale. Președintele a avut întrevederi cu lideri din Pakistan, Polonia, Noua Zeelandă, Singapore, Egipt și Coreea de Sud.