Franța, Marea Britanie și Germania transmit că este clar că Iranul este responsabil pentru atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și a solicitat Teheranului să fie de acord cu negocierea programelor sale nucleare și de rachete, precum și securitatea regională, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Macron si MerkelFoto: Captura video

"A sosit momentul ca Iranul să accepte un cadru de negociere pe termen lung pentru programul său nuclear, precum și problemele de securitate regională, care includ programele sale de rachete", au transmis cele trei guverne într-o declaraţie comună.

Președintele francez, Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit în cadrul adunării anuale a liderilor mondiali ai Națiunilor Unite pentru a-și coordona strategia asupra Iranului, deoarece cele trei state europene încearcă să salveze Acordul nuclear din 2015 și să reducă tensiunile dintre Washington și Teheran.

„Este clar pentru noi că Iranul este responsabil pentru acest atac. Nu există nicio altă explicație plauzibilă”, se arată într-o declarație comună a celor trei lideri.

După ce Johnson a dat vina mai devreme pe Iran de atacurile din Arabia Saudită, a fost prima dată când Parisul și Berlinul au făcut acest lucru.

Cele trei țări au declarat că au rămas angajate în Acordul nuclear din 2015, dar au cerut ca Teheranul să revină la respectarea deplină a pactului după ce Iranul a renunţat să-şi respecte unele dintre angajamente.

„Ne-am angajat să continuăm eforturile diplomatice pentru a crea condiții și a facilita dialogul cu toți partenerii relevanți interesați de eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, au transmis cele trei mari puteri europene.