Premierul britanic Boris Johnson propune noi negocieri pe lângă Acordul nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale după atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, venind în sprijinul solicitărilor SUA pentru o înțelegere mai dură cu Teheranul, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Foto:

„Cum răspundem la ceea ce în mod clar au făcut iranienii? Ceea ce face Marea Britanie este să încerce să adune oamenii și să elimine tensiunile”, a declarat Johnson pentru Sky News în timp ce liderii mondiali se strângeau pentru a participa la Adunarea Generală ONU de la New York.

„Indiferent de obiecțiile pe care le aveți cu privire la vechea înţelegere nucleară cu Iranul, este momentul să mergem înainte și să facem un nou pact”, a adăugat Johnson.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a lămurit ulterior că Johnson încă mai susține pactul din 2015 și a vrut să găsească o modalitate de a determina Teheranul să respecte prevederile tratatului.

Liderii europeni au depus eforturi pentru atenua tensiunile dintre Teheran și Washington, după ce președintele american Donald Trump a retras în urmă cu mai bine de un an SUA dintr-un acord care îi asigură accesul Iranului la comerțul mondial în schimbul limitărilor programului său nuclear.

Statele Unite au reimpus sancțiuni Iranului anul trecut și le-au înăsprit brusc anul acesta. Iranul a răspuns încălcând unele dintre limitele materialelor nucleare din acord și a stabilit un termen limită pentru luna octombrie pentru a-și continua reducerea angajamentelor nucleare, cu excepția cazului în care europenii își păstrează promisiunile de a salva pactul.

Puterile europene care fac parte din Acord - Franța, Marea Britanie și Germania - au rămas până acum unite, în ciuda presiunilor venite de la Washington. Dar un atac asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită din 14 septembrie, pentru care Riyadul și Washingtonul au dat vina pe Iran, testează această unitate. Iranul neagă responsabilitatea pentru atacul asupra rafinăriilor de petrol din Arabia Saudită.

Mișcarea Houthi din Yemen, care se luptă cu o coaliție militară condusă de Arabia Saudită care include Emiratele Arabe Unite, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.