Premierul britanic Boris Johnson a avertizat luni că sunt şanse mici să fie obținute progrese în privinţa Brexit-ului la discuţiile pe care le va avea în marja Adunării Generale a ONU de la New York, potrivit Reuters.

JohnsonFoto: Captura video

Johnson, care a promis să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii octombrie, cu sau fără un acord, urmează să aibă discuții la New York cu mai mulți lideri europeni, printre care Angela Merkel și premierul irlandez Leo Varadkar. El va discuta, de asemenea, despre progresele înregistrate în privința încheierii unui acord pentru Brexit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Aș vrea să vă avertizez pe toți să nu credeți că acesta va fi momentul”, le-a spus premierul britanic reporterilor în avion, în drum spre New York. "Nu vreau să exagerez convingerea că va exista un progres la New York."

Johnson a spus că, deşi s-au înregistrat progrese mari de când a preluat funcția de premier, în iulie în contextul în care liderii europeni au recunoscut acum că acordul de retragere convenit cu predecesorul său trebuie schimbat, există "cu siguranţă în continuare goluri şi dificultăţi".

El vrea eliminarea aşa-numitei "plase de siguranţă" ("backstop"), o politică de garanţii menită a împiedica o graniţă dură între Irlanda şi Irlanda de Nord prin obligarea Marii Britanii să urmeze regulile privind comerţul ale blocului comunitar, ajutorul de stat şi standardele legate de muncă şi mediu, pentru a nu fi necesare controale.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a transmis Bruxellesului documente tehnice care menţionează ideile pentru gestionarea chestiunii sensibile a "backstop-ului", deşi nu e vorba de propunerile legale oficiale pe care le-a solicitat UE.

Johnson a afirmat că îşi doreşte să obţină un acord modificat la Summitul UE din 17-18 octombrie şi că "un număr mare de jucători importanţi", printre care Marea Britanie, Germania, Franţa şi Irlanda, vor să se ajungă la o înţelegere.