O delegație talibană s-a întâlnit în Beijing cu reprezentantul chinez pentru Afganistan, după ce președintele Trump a anulat în mod neașteptat negocierile cu talibanii, la începutul lunii, scrie DW.

Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt pentru talibanii afgani în Qatar, a declarat că delegația a purtat discuții cu oficialii chinezi duminică. Delegația, alcătuită din 9 membri, a călătorit la Beijing pentru a se întâlni cu Deng Xijun, reprezentantul special al Chinei pentru Afganistan, a scris Shaheen pe contul său de Twitter. Tema discuțiilor se pare că a fost chestiunea negocierilor anulate cu SUA.

"Reprezentantul special chinez a spus că acordul dintre SUA și talibani reprezintă un cadru bun pentru o soluție pașnică la problema afgană și statul chinez o susține", a transmis Shaheen.

O delegație talibană a vizitat Beijingul și în iunie. La acel moment, China a transmis că este în favoarea dialogului pentru încetarea războiului. La începutul lunii, Shaheen a spus reporterilor DW că talibanii au ajuns la o înțelegere cu SUA, în Doha.

"Am finalizat documentul referitor la felul în care acordul ar trebui să fie implementat... mesajele de pe Twitter ale președintelui american ne-au luat prin surprindere. Nu înțelegem încă cum poate SUA să anuleze acordul pentru care a fost nevoie de luni de negocieri. Această mișcare a compromis credibilitatea Statelor Unite", a afirmat Shaheen.

În ultimele sale mesaje, Shaheen l-a citat pe liderul taliban, Mullah Baradar care a spus: "dacă președintele Statelor Unite nu poate să-și respecte cuvântul și își încalcă promisiunea, atunci este responsabil pentru orice fel de distragere și vărsare de sânge din Afganistan".