Douăzeci și șase de membri ai Comisiei Europene, sub preşedinţia Ursulei von der Leyen, care îşi va începe activitatea de la 1 noiembrie, vor fi audiați de europarlamentari, timp de trei ore, înainte de aprobarea sau nu a nominalizărilor acestora, scrie Rador, citând 24 CHASA.

Steagul UEFoto: pixnio.com

Iată şi candidaţii pentru postul de comisar european care pot întâmpina greutăţi în cadrul audierilor - legat de afaceri oneroase, ori din motive de ordin politic.

1. Sylvie Goulard (liberal, Franţa) - Piaţa Internă

Subiect al unei anchete judiciare legate de numirile fictive de colaboratori ai europarlamentarilor de la Partidul Mişcarea Democratică (Modem), care a determinat-o să îşi dea demisia din Guvernul francez, franţuzoaica, în vârstă de 54 de ani, a fost interogată de poliţie în aceeaşi zi în care a fost prezentată noua Comisie. Anchetată în acelaşi timp şi de OLAF, ea e deja de acord cu returnarea sumei de 45.000 de euro către Parlamentul European, din cauza unuia dintre colaboratorii săi. Este posibil, de asemenea, să i se pună întrebări legate de activitatea sa generos remunerată la un grup american de reflecţie, vreme de doi ani şi jumătate, perioadă în care a fost europarlamentar. Audierea sa va avea loc la data de 2 octombrie.

2. Rovana Plumb (social-democrat, România) - Transporturi

Fost ministru al mediului, apoi ministru al fondurilor europene, românca, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzată de elaborarea unei ordonanţe de urgenţă în favoarea unei companii apropiate de un puternic om al stângii din ţara sa - Liviu Dragnea - care este în închisoare din luna mai. Parlamentul României a refuzat însă, în anul 2017, să îi ridice imunitatea, gest prin care a obligat DNA să închidă procesul. Audierea Rovanei Plumb va avea loc la data de 2 octombrie.

3. Didier Reynders (liberal, Belgia) - Justiţie şi stat de drept

Guvernul belgian a demarat o anchetă preliminară legată de acuzaţiile de corupţie ce i se aduc de către un fost agent al serviciilor de informaţii belgiene. Această anchetă preliminară îşi propune să stabilească dacă au fost colectate suficiente materiale pentru a fi predate procuraturii federale. Vechi pe scena politică belgiană, Didier Reynders, în vârstă de 61 de ani, respinge "acuzaţiile" ce i se aduc. Audierea sa va avea loc tot pe data de 2 octombrie.

4. Janusz Wojciechowski (Europa Națiunilor, Polonia) - Agricultură

Membru al Curții Europene de Conturi și fost președinte al Curții de Conturi din țara sa, fostul europarlamentar, în vârstă de 64 de ani, este cercetat de OLAF pentru "presupuse nereguli legate de decontarea cheltuielilor de călătorie”. El a spus că este vorba de o „eroare administrativă” și a recunoscut că a rambursat Parlamentului European suma de 11.250 de euro atunci când și-a dat seama că "nu avea documente justificative" pentru cheltuielile de călătorie. Audierea sa este pe 1 octombrie.

5. László Trócsány (PPE, Ungaria) - Politica de vecinătate și extindere

În vârstă de 63 de ani, el a fost ministru al justiţiei în guvernul lui Viktor Orban, când acesta din urmă a fost acuzat în mod repetat de reformarea a ceea ce a fost perceput ca un atac la libertatea și echilibrul puterilor. Viitorul său post prevede însă ca acesta să verifice dacă ţările candidate respectă drepturile fundamentale ale omului. Audierea sa este pe 1 octombrie.

6. Josep Borrell (socialist, Spania) - șef al diplomației

Fostul președinte al Parlamentului European (2004-2007) a fost în conducerea grupului energetic Abengoa. Ca membru al acestuia, el a fost amendat anul trecut cu suma de 30.000 de euro pentru utilizarea necorespunzătoare a informațiilor interne - a vândut acțiuni ale companiei în anul 2015, cu puțin timp înainte de a îşi anunța falimentul. Potrivit a două surse europene, Parlamentul European, înainte de a-l audia, va cere clarificări cu privire la participațiile sale la diferite companii. Audierea sa este 7 octombrie.