Bănci cu peste 47 de miliarde de dolari în active, reprezentând o treime din industria globală, au adoptat principiile ONU de banking responsabil pentru a lupta împotriva schimbării climatice, îndepărtându-se de împrumuturile oferite afacerilor cu combustibili fosili, scrie Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deutsche Bank, Citigroup și Barclays se află printre cele 130 de bănci care s-au alăturat noului cadru, înainte de summitul ONU, din New York, pe tema crizei climatice.

"Aceste principii presupun că băncile vor trebui să ia în considerare impactul împrumuturilor lor asupra societății - nu numai asupra portofoliului", a declarat Simone Dettling, liderul echipei de banking pentru Inițiativa Finanțelor pentru Mediu a ONU, cu sediul la Geneva.

Sub presiunea investitorilor, a legislatorilor și a activiștilor, unele bănci au recunoscut rolul pe care creditorii îl au în tranziția rapidă la o economie carbon zero. Principiile, formulate de oficialii ONU împreună cu băncile, cer finanțatorilor următoarele:

- Alinierea strategiilor lor cu Acordul de la Paris din 2015 pentru combaterea încălzirii globale și cu obiectivele ONU pentru combaterea sărăciei;

- Asumarea unor obiective pentru creșterea impactului pozitiv și pentru reducerea impactului negativ asupra oamenilor și a mediului;

- Colaborarea cu clienții și consumatorii pentru încurajarea practicilor sustenabile;

- Transparență și asumarea răspunderii în legătură cu progresul propriu.

Deși inițiativa este una voluntară, Dettling, care a jucat un rol important în cele 18 luni de negocieri cu grupul de 30 de bănci fondatoare, susține că a existat o reticență din partea creditorilor de a accepta acest risc care le-ar putea afecta reputația și statutului de semnatar.

Printre băncile care s-au alăturat acestei inițiative se numără și Danske Bank, ABN, Amro, BNP Paribas, Commerzbank, Lloyds Banking Group și Societe Generale.