După anunțarea de întăriri pentru trupele americane din regiune vineri, președintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat duminică, 22 septembrie, că prezența unor trupe străine în Golf crește “lipsa de securitate”, scrie Rador, citând Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vorbind în deschiderea unei defilări militare la Teheran, dl Rohani a anunțat că Iranul va prezenta “în zilele următoare” la ONU un plan de cooperare destinat să asigure securitatea “golfului Persic, a strâmtorii Ormuz și a marii Oman” între țări riverane.

“Prezența voastră a adus întotdeauna durere și nenorocire în regiune”, le-a spus președintele iranian “celor care vor să considere Iranul răspunzător” de relele din regiune.

“Cu cât veți sta mai departe de regiunea noastră, cu atât aceasta va fi mai sigură”, a mai declarat dl Rohani în această alocuțiune transmisă în direct de televiziunea de stat.

“Din punctul nostru de vedere, securitatea din golful Persic vine din interior. Securitatea golfului Persic este endogenă, securitatea strâmtorii Ormuz este endogenă. Forțele străine sunt sursă de probleme și insecuritate pentru poporul nostru și pentru regiune”.

O reacție la afirmațiile Washingtonului care anunța vineri trimiterea de întăriri militare în regiunea Golfului după atacurile contra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită atribuite Teheranului. Noi sancțiuni contra băncii naționale iraniene, prezentate de Donald Trump ca “cele mai severe impuse vreodată unei țări”, au fost luate de asemenea.

Dl Rohani a arătat pe de altă parte că țara sa întinde “mâna prieteniei și frăției” celorlalte țări riverane din Golf. Regiunea trăiește un “moment sensibil și de o importanță istorică”, a spus el. Făcând aluzie la țările riverane arabe din Golf cu care relațiile Iranului sunt deosebit de tensionate, ca Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, dl Rohani a adăugat: “Suntem chiar gata să nu ținem cont de erorile lor din trecut, căci astăzi situația este de așa natură că dușmanii islamului și ai regiunii, adică America și sionismul, vor să folosească în mod dușmănos divizările noastre”.

La adunarea generală a Națiunilor Unite care începe pe 23 septembrie la New York, Iranul va prezența un plan de cooperare regional botezat “Speranța” și destinat să asigure securitatea Golfului, strâmtorii Ormuz și mării Oman “cu ajutorul țărilor din regiune”, a adăugat președintele iranian fără alte detalii. În ajun, șeful Gardienilor revoluției a avertizat că orice țară ar ataca Republica islamică Iran își va vedea teritoriul devenind “principalul câmp de bătălie” al conflictului.

“Nu vom permite niciodată ca un război să afecteze teritoriul Iranului”, a spus generalul de divizie Hossein Salami în conferință de presă la Teheran.