Curtea Supremă a Spaniei va anunța marți dacă rămășițele generalului Franco, depuse în mausoleul de lângă Madrid, vor putea fi exhumate, scrie The Guardian.

Francisco FrancoFoto: Wikipedia

Dezgroparea corpului lui Franco a fost una dintre prioritățile Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE), de când acesta a preluat puterea, în iunie anul trecut. PSOE susține că edificiul și crucea de 150 de metri înălțime reprezintă o glorificare a regimului lui Franco și a câștigătorilor războiului civil, nu un simbol de comemorare a victimelor.

"Rănile sunt deschise de mulți ani", a declarat prim ministrul spaniol Pedro Sanchez, în fața parlamentului, acum 14 luni. "A venit timpul să le închidem."

Însă mișcarea a fost criticată de familia dictatorului și de admiratorii săi. În iunie, la câteva zile înainte ca rămășițele lui Francă să fie dezgropate, Curtea Supremă a ordonat ca acțiunea să fie suspendată, din cauza contestațiilor făcute de familie și de alte grupuri.

Trei luni mai târziu, tribunalul va dezvălui hotărârea sa.

Monumentul, construit în principal de către republicani capturați și prizonieri politici, este un mormânt comun care conține rămășițele a peste 30.000 de oameni care au luptat în ambele tabere, în timpul războiului. Deși ar trebui să fie un monument pentru toți cei uciși în conflict, doar două morminte sunt marcate cel al lui Franco și cel al lui José Antonio Primo de Rivera, fondatorul partidului Falanga Spaniolă.