Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că principalul său scop în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite este să contribuie la detensionarea situației dintre Statele Unite și Iran, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul francez a adăugat că o eventuală întâlnire între președintele Statelor Unite, Donald Trump și omologul său iranian, Hassan Rouhani, nu reprezintă principalul obiectiv al Parisului.

„Întâlnirea dintre președintele Trump și președintele Rouhani nu este subiectul numărul unu. Subiectul prioritar este reintrarea pe drumul detensionării situației dintre cei doi actori”, le-a declarat Le Drian jurnaliștilor.

Președintele iranian Hassan Rouhani va prezenta un plan pentru securitate și cooperare în Golful Persic în cadrul reuniunii Adunării Generale a Națiunilor Unite.

„Anul acesta vom prezenta un plan la ONU privind cooperarea Iranului cu alte state în regiune, pentru a crea securitate pentru Golful Persic și Marea Oman, cu ajutorul celorlalte țări”, a declarat Rouhani.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat, vineri, noi măsuri împotriva sistemului bancar iranian, afirmând că este vorba de „cele mai dure sancţiuni impuse vreodată unei ţări”. Noile sancţiuni au fost aplicate în contextul în care Statele Unite au atribuit Iranului atacurile care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Administraţia de la Teheran a negat implicarea în aceste atacuri. Un eventual atac asupra Iranului comis de Statele Unite sau de Arabia Saudită va genera un „război total”, a avertizat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în contextul tensiunilor internaţionale.