Islanda a fost amendată de organizatorii Eurovision după ce trupa care a reprezentat-o, Hatari, a afişat eşarfe în culorile steagului palestinian la ediţia de anul acesta a competiţiei, organizată la Tel Aviv, în Israel, potrivit timesofisrael.com, citat de Mediafax.

Hatari Foto: Captura YouTube

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, a indicat, într-un comunicat emis sâmbătă, că gestul făcut de trupa Hatari a încălcat regulamentul competiţiei, care interzice manifestările politice.

EBU nu a anunţat la cât se ridică valoarea amenzii impuse Islandei, dar a indicat că aceasta se înscrie "în linia regulamentului competiţiei". Totodată, amenda nu a fost încă plătită pentru că Islanda a făcut apel.

Trupa Hatari este cunoscută pentru faptul că se opune prezenţei Israelului în teritoriile palestiniene.

Pe 12 septembrie, compania organizatoare de concerte Live Nation a fost dată în judecată de televiziunea publică israeliană (KAN) pentru controversatul recital pe care Madonna l-a susţinut anul acesta la concursul Eurovision. KAN, producătorul evenimentului, a iniţiat proces la o instanţă din Tel Aviv, împotriva Live Nation şi Live Nation Israel, cărora le reproşează că au încălcat termenii înţelegerii încheiate pentru ca artista să susţină un recital la celebrul concurs muzical. Televiziunea a furnizat Madonnei suport tehnic şi logistic ale cărui costuri le-au depăşit pe cele de producţie ale concursului, iar suma ar fi trebuit să fie acoperită de echipa Madonnei, potrivit documentelor din instanţă.

KAN cere despăgubiri de 390.000 de dolari, potrivit aceluiaşi dosar.

Onorariul Madonnei a fost acoperit de miliardarul canadiano-israelian Sylvan Adams. KAN a avut conflicte cu Guvernul israelian privind finanţarea show-ului şi a fost obligată să facă un împrumut de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile de producţie.

Madonna a stârnit controverse cu recitalul susţinut în finala concursului Eurovision 2019, doi dintre dansatorii săi afişând steagurile palestinian şi israelian, în ceea ce a părut a fi un apel la unitate. Momentul nu a fost prezentat în timpul repetiţiilor.

Anul acesta, reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, a câştigat finala concursului Eurovision, cu piesa "Arcade".