Compania responsabilă de dezvoltarea infrastructurii maritime și portuare din Rusia vrea să își întărească poziția în apele arctice cu încă nouă spărgătoare de gheață. În acest moment compania operează 36 de spărgătoare de gheață, făcând-o cea mai mare flotă de acest fel din lume, potrivit Rosmorport, relatează The Moscow Times.

spargator de gheataFoto: Captura video

Potrivit directorului adjunct al companiei, Vasili Strugov, încă nouă nave vor fi adăugate flotei până în 2024.

Potrivit Rosmorport, vasul Viktor Cernomîrdin va fi de asemenea gata pentru a naviga curând. Nava de 25MW va fi cel mai puternic spărgător de gheață non-nuclear din lume. Nava ar trebui să fie gata pentru primul test de navigare la sfârșitul lui septembrie, iar testarea pe gheață în Arctica va avea loc în primăvara lui 2020, a spus Strugov.

”Este cel mai puternic spărgător de gheață din lume, iar noi îl vom avea în flota noastra”, a adăugat el.

Vasul Viktor Cernomîrdin este cu peste patru ani în urmă față de termenul la care ar fi trebuit să fie gata, contractul de construcție fiind semnat în 2011.

Se crede că prețul navei este cu peste 50% mai mare față de bugetul original.Nava trebuia să coste 123 de milioane de dolari, dar surse din industria construcției de vapoare susțin că prețul va fi în final de peste 187 de milioane de dolari.