Un tribunal din Moscova a hotărât vineri eliberarea actorului Pavel Ustinov, arestat în timpul unei manifestații de protest și condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, în urma unei ample campanii de mobilizare în favoarea sa care a reunit personalități artistice dar și demnitari religioși, relatează Reuters.

Arestare in RusiaFoto: Captura YouTube

Pavel Ustinov, un actor de 23 de ani, a fost condamnat luni la trei ani și jumătate de închisoare pentru violențe împotriva forțelor de ordine, după ce unul dintre polițiștii care l-au arestat și-a luxat umărul.

Astfel, Ustinov a fost găsit vinovat luni de dislocarea umărului polițistului în timpul protestului de luna trecută.

Acesta va fi eliberat vineri pe cauțiune, după ce Parchetul rus a cerut joi eliberarea sa. Procurorii cred în continuare că tânărul actor este vinovat, dar a cerut tribunalului să schimbe verdictul final și să îl pedepsească mai puțin sever, potrivit The Moscow Times.

Ustinova urmează să conteste condamnarea sa luni.

Ustinov a afirmat că este nevinovat și a spus că nici măcar nu participa la manifestația neautorizată în cadrul căreia a fost arestat, ci că aștepta pur și simplu un prieten în fața unei stații de metrou.

Condamnarea a provocat o campanie amplă de susținere în favoarea sa, la care s-au raliat vedete de televiziune, artiști, regizori, profesori și chiar și preoți.

Miercuri, peste o mie de persoane, printre care mai mulți actori celebri, s-au succedat în cadrul unui pichet de manifestare - singura formă de protest permisă în Rusia fără autorizare prealabilă - pentru a-și exprima solidaritatea cu Pavel Ustinov.

Tribunalul municipal din Moscova va examina cererea parchetului vineri, a precizat avocatul actorului, pentru agenția Interfax.

Această audiere de vineri intervine înaintea judecării apelului anunțat de apărarea tânărului actor, prevăzută lunea viitoare.

Valul de susținere față de Pavel Ustinov a fost alimentat și de faptul că justiția a refuzat să examineze o înregistrare video cu momentul arestării tânărului actor.

Aceste imagini, difuzate pe rețelele sociale și în presă, arată cum membrii forțelor speciale ale poliției, cu ținutele de „țestoasă”, se aruncă asupra lui Pavel Ustinov, care stătea în picioare, cu un telefon în mână, printre alți trecători. Tânărul a avut un gest recul înainte de a cădea și a fi lovit cu bastoanele de către polițiști.