Curtea Supremă din Marea Britanie va hotărî la începutul săptămânii viitoare dacă premierul Boris Johnson a acționat legal atunci când a decis suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni înainte de Brexit, a declarat miercuri președintele Curții, scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă instanța decide împotriva lui Boris Johnson atunci ar putea fi nevoit să convoace Parlamentul înainte de termen, oferindu-i legislativului mai mult timp pentru a-i contesta planul de a scoate țara din UE cu sau fără acord pe 31 octombrie. În orice caz, un document legal trimis la curte de către avocatul lui Johnson indică faptul că echipa care îl reprezintă în instanță încearcă să mențină deschisă opțiunea pentru ca acesta să suspende din nou Parlamentul chiar dacă decizia instanței îi va fi defavorabilă.

La sfârșitul a trei zile de audieri, președintele Curții Supreme, Brenda Hale, a declarat că cazul nu se referă la momentul și modul în care Marea Britanie va părăsi UE, ci doar la legalitatea sfaturilor lui Johnson către regină.

„După cum am auzit, nu este o întrebare simplă și acum vom analiza cu atenție toate argumentele care ne-au fost prezentate”, a spus aceasta în fața instanței.

„Știm, de asemenea, că acest caz trebuie soluționat cât mai repede posibil și sperăm să putem publica decizia noastră la începutul săptămânii viitoare”, a adăugat Hale.

Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să proroage sau să suspende Parlamentul din data de 10 septembrie până la 14 octombrie, pe motiv că are nevoie de timp pentru pregătirea unei noi agende legislative.

Adversarii săi spun că adevăratul motiv a fost să-i împiedice pe membrii Parlamentului să-i zădărnicească planurile. În conformitate cu constituția nescrisă a Marii Britanii, puterea de a suspenda sau de a dizolva Parlamentul rămâne în mod oficial monarhului, o figură imparțială din punct de vedere politic, care acționează în conformitate cu sfaturile premierului.