Cu 12 zile înainte de sezonul de recoltă a mugurilor de pin, guvernatorul provinciei estice Nangarhar, din Afganistan, a primit o scrisoare de la bătrănii satului din regiunea Wzir Tangi, fiind înștiințat despre planurile lor de a recruta 200 de lucrători și copii pentru a culege fructele, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrisoarea, marcată cu data de 7 septembrie și verificată de Reuters, a fost trimisă într-o încercare de a ajuta la protejarea lucrătorilor, pentru ca aceștia să nu devină victime într-o ciocnire dintre forțele afgane susținute de SUA și luptătorii islamici. SUA și forțele afgane lansează frecvent atacuri aeriene pentru a recâștiga controlul teritoriului.

Miercuri, la câteva ore după ce fermierii au terminat ziua de muncă în zona de pădure în care se aflau, o dronă americană a lovit zona, ucigând 30 de civili și rănind alți 40, potrivit unor oficiali afgani din provincie.

Locuitorii și-au exprimat furia și șocul legat de faptul că atacul a fost realizat deși lucrătorii primiseră promisiuni referitoare la siguranța lor. Înainte de începerea recrutării de oameni, bătrânii din sat au cerut permisiunea guvernatorului provinciei și a liderilor locali din cadrul trupelor islamice, pentru a se asigura că activitatea poate fi realizată în zonă, în siguranță.

"Cele două părți aflate în conflict și-au dat acordul, iar firmele au fost angajate să aducă muncitori din provinciile vecine... nicio activitate ilegală nu era implicată, dar, chiar și așa, dronele americane au ucis oameni inocenți", a spus Sohrab Qadri, membru al consiliului provincial din Nangahar, celor de la Reuters. ​