Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se luptă pentru supraviețuirea sa politică, a surprins joi întreaga țară propunându-i rivalului său Benny Gantz să formeze un guvern de uniune națională, două zile după ce alegerile legislative nu au reușit să facă o diferențiere clară între cei doi oponenți. Benny Gantz spune că vrea un guvern de uniune pentru a scoate țara din impasul politic, dar vrea să conducă acest guvern, luându-i astfel coroana ”regelui Bibi”, relatează AFP.

Benny GantzFoto: Israel Defense Forces / Wikipedia

Două zile după alegerile legislative, rezultatele încă provizorii creditează partidul lui Netanyahu, Likud, cu 31 de locuri din cele 120 de locuri ale Parlamentului unicameral al Israelului, Knesset, iar partidul Kahol (Albastru-Alb) al fostului general Benny Gantz cu 33 de locuri.

Adăugând posibilii aliați, partidele religioase și /sau cele de dreapta pentru Netanyahu și partidele de stânga sau formațiunile arabe pentru Gantz, aceștia nu reușesc să ajungă la cele 61 de locuri necesare pentru a obține o majoritate în Parlament.

Mai devreme, premierul a surprins țara făcând apel la Gantz să formeze un guvern de uniune, după ce anterior a pledat pentru formarea unui guvern de dreapta.

”Israelienii vor un guvern de unitate”, a răspuns după-amiază Gantz. Dar ”eu vreau să formez acest guvern cu mine în frunte (...) Vom asculta pe toată lumea, dar nu vom accepta să ne fie dictate lucruri”, a adăugat înainte de o întâlnire în cadrul formațiunii sale.

”Partidul Albastru-Alb a câștigat și în timp ce vă vorbesc avem 33 de locuri în timp ce Netanyahu nu a obținut majoritatea pentru a forma o coaliție așa cum și-a dorit”, a spus Gantz, fostul șef al armatei israeliene.