Președintele și ministrul de Externe al Iranului nu au primit încă viza de intrare în SUA, pentru a putea veni la summitul ONU de săptămâna viitoare de la New York, ridicând semne de întrebare legate de prezența lor la adunare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un purtător de cuvânt pentru delegația iraniană la ONU a declarat că dacă vizele nu vor fi eliberate până la sfârșitul săptămânii, Hassan Rouhani și Mohammad Javad Zarif nu vor putea fi prezenți la summitul la care participă liderii mondiali.

Un purtător de cuvânt ONU a spus că potrivit acordului privind statutul de țară gazdă, SUA este obligată să emită viza pentru reprezentanții statelor membre ONU care vin la New York pentru chestiuni oficiale.

Adunarea Generală ONU va fi ținută într-o perioadă de criză pentru relațiile dintre Iran și SUA, după o scânteie de optimism legată de o posibilă întâlnire pozitivă dintre Trump și Rouhani la summit.

Administrația Trump nu a oferit o declarație clară legată de emiterea vizei pentru cei doi.

"Nu eu pot să decid, e decizia lui", a spus Trump reporterilor, aparent confuz în legătură cu chestiunea privind emiterea vizei. "Dacă ținea de mine, i-aș fi lăsat să vină. Mereu am simțit că ONU este foarte importantă. Cred că are un potențial grozav. Nu cred că a ajuns vreodată la potențialul său maxim, dar în mod sigur nu aș vrea să țin oamenii afară dacă ar vrea să vină."

În schimb, la aceeași întrebare, secretarul de stat Mike Pompeo a oferit un răspuns vag.

"Nu vorbim despre oferirea sau nu a vizelor", a spus Pompeo jurnaliștilor. "Aș spune doar atât: dacă ai legături cu o organizație teroristă, mi se pare rezonabil să ne gândim dacă ar trebui să fii împiedicat să participi la o întâlnire despre pace."