Donald Tusk, președintele Consiliului European și prim-ministrul britanic Boris Johnson vor avea o întâlnire bilaterală în cadrul Adunării Generale ONU de săptămâna viitoare pentru a discuta despre Brexit, relatează Mediafax citând Reuters.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

Cei doi și-au confirmat deja participarea la Adunarea Generală ONU, care va avea loc în New York, dar nu au anunțat momentan data și ora întâlnirii bilaterale.

Reprezentanții Uniunii Europene au respins săptămâna aceasta informațiile conform cărora se negociază un nou acord Brexit și au avertizat că Marea Britanie se îndreaptă spre scenariul părăsirii Uniunii Europene în data de 31 octombrie fără un acord.

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar în cadrul unui summit programat cu două săptămâni înainte de termenul actual al Brexit, 31 octombrie.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat miercuri că Boris Johnson l-a invitat la Londra pentru discuții oficiale privind Brexit.

Sassoli a transmis că prioritatea Uniunii Europene este protejarea drepturilor cetățenilor și garantarea păcii în Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană și Curtea Supremă a Marii Britanii i-au solicitat premierului Boris Johnson să prezinte planuri urgente privind soluționarea crizei politice generate de ieșirea țării din Blocul comunitar.

Actualul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Principala dimensiune asupra căreia cele două părți negociatoare, Guvernul britanic, respectiv, Uniunea Europeană, nu sunt de acord este situația graniței dintre statul irlandez și provincia britanică Irlanda de Nord. Propunerea reprezentanților europeni pentru soluționarea acestei probleme este politica „backstop”, o garanție care previne revenirea la granițele convenționale.