Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, soseste, astazi, intr-o vizita oficiala la Moscova, in ziua in care expira ultimatumul dat Kievului pentru a isi achita datoriile fata de Gazprom.

Gigantul Gazprom ameninta cu reducerea livrarilor de gaze catre Ucraina. La mijloc ar fi o datorie de un miliard si jumatate de dolari, pe care Kievul ar avea-o catre compania rusa de stat.

Convorbirile dintre Gazprom si Compania ucraineana Neftogaz s-au incheiat ieri fara rezultat si vor fi reluate astazi, insa Gazprom se declara sceptic in privinta finalizarii lor, punandu-si acum speranta, potrivit purtatorului de cuvant al concernului, in convorbirile presedintilor Putin si Iuscenko, anunta corespondentul RRA la Moscova. Cei doi lideri vor participa la reuniunea Comisiei interstatale ruso-ucrainene. Problema gazelor va figura pe un loc central pe agenda acestei intalniri bilaterale, prima din 2006, pe care figureaza insa si alte probleme delicate, intre care si recenta scrisoare a conducerii ucrainene adresata Aliantei Nord Atlantice. Ucraina solicita includerea la summitul NATO de la Bucuresti in planul de actiuni pentru a deveni membra a Aliantei, Rusia vazand in aceasta o problema pentru relatiile bilaterale si chiar o amenintare la adresa sa.