Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a anunațat recompense pentru prinderea a sute de criminali și violatori eliberați printr-o gafă a biroului corecțional și a spus că ar fi mai bucuros dacă aceștia ar fi prinși morți și nu vii, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 1.700 de infractori găsiți vinovați în crime violente au fost eliberați printr-un program de eliberare pentru bună purtare, ceea ce a reprezentat o situație jenantă pentru liderul ales aproape în totalitate datorită promisiunilor sale de a face străzile mai sigure.

Duterte a spus că este un ”premiu” de un milion de peso (19.175 de dolari) pentru depistarea fiecărui condamnat aflat în libertate, după ce mai puțin de 700 au răspuns apelului său de a se preda.

”Premiul de 1 milion este disponibil celor care-i pot captura morți sau vii. Dar poate morți ar fi o opțiune mai bună. Vă voi plăti zâmbind”, a spus el în fața reporterilor marți seară.

Duterte este un fost primar și procuror care s-a lăudat că va ucide 10.000 de criminali dacă va deveni președinte. De la alegerea sa acesta a devenit cunoscut pentru un război sângeros cu drogurile în timp ce poliția a omorât mii dintre cei mai săraci traficanți și utilizatori. Activiștii spun că uciderea acestora au fost execuții, dar poliția neagă.

Cu toate acestea, miercuri, secretarul de stat pe Justiție Menardo Guevarra a părut să dea înapoi cu privire la recompensa lui Duterte.

”Viu sau mort nu ar trebui să fie luat la propriu”, a spus el.

Legea privind buna purtare a trecut sub predecesorul lui Duterte, acesta încercând să reducă populația celor mai supraaglomerate închisori din lume.

Peste 21.000 de prizonieri au fost eliberați, dar oficialii departamentului de justiție spun că peste 2.000 dintre ei au fost condamnați pentru infracțiuni precum viol, droguri, mită, răpire, astfel încât nu erau eligibili pentru eliberare.

Aproximativ 1.700 dintre ei au fost eliberați de biroul corecțional condus de persoane numite de Duterte, două intre ei sunt susținători fervenți ai acestuia. Unul dintre ei, Nicanor Faeldon, a fost concediat după ce aproximativ 900 de infractori au fost eliberați pe tura sa. Faeldon neagă că ar fi făcut vreo greșeală.

Duterte a susținut numirea unui nou șef, un șef de închisoare pentru care procurorii au cerut inculparea pentru crimă.

Gerald Bantag conducea închisoarea Manila unde în 2016, explozia unei grenade a omorât 10 deținuți, mulți dintre ei traficanți de droguri. Un tribunal încă trebuie să preia cazul.

”Nu cred că a făcut-o el. Dacă a făcut-o el, atunci ar putea să fie condamnat”, a spus Duterte.

”Dar între timp, îmi place de el pentru că am auzit că aruncă grenade”, a adăugat el.