Cercetători din Burkina Faso au dezvoltat o nouă armă pentru a lupta împotriva malariei, respectiv eliberarea a mii de țânțari modificați genetic în aer liber, pentru a limita transmiterea bolii, relatează Reuters.

Experimentul este primul făcut în afara laboratorului, eliberând țânțari modificați genetic în speranța de a reduce abilitatea lor de a răspândi boala uneori mortală.
Aceștia au folosit o tehnică care constă în editarea și apoi în propagarea genei într-o populație - în acest caz să împiedice masculii să producă urmași.
Țânțarii au fost injectați în momentul în care au fost embrioni cu o enzimă care îi sterilizează.
”Obiectivul nostru nu este să eradicăm țânțarii”, a spus Dr Abdoulaye Diabate, care conduce experimentul pentru Target Malaria, un consorțiu de cercetare sprijinit de Bill & Melinda Gates Foundation.
Acesta subliniază că enzima țintește doar cele trei specii principale - din cele peste 3.500 din lume - care poartă malaria. ”Obiectivul este ... reducerea densității acestor țânțari”.
Target Malaria dezvoltă de asemenea o enzimă care să împiedice masculii să transmită cromozomi X. Acest lucru are ca rezultat doar pui masculi, reducând malaria din moment ce doar femela țânțar înțeapă.
Malaria a omorât peste 400.000 de oameni în Africa în 2017, deși medicamentele antimalarie, insecticidele și plasele de țînțari au redus numărul cazurilor de malarie în ultimele decenii.