Statele Unite încearcă să găsească cea mai bună cale de a înfrunta China în timpul adunării anuale ONU a liderilor mondiali, de săptămâna viitoare, pe tema detenției a aproximativ 1 milion de persoane musulmane, într-o regiune izolată, în contextul în care unii diplomați americani avertizează că poziția de lider a SUA la nivelul instituțiilor globale este amenințată, iar influența Chinei crește, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timp ce SUA este cel mai important contribuitor la bugetul ONU, președintele Trump a pus la îndoială valoarea politicilor cu caracter multilateral, concentrându-se pe politica de tip "America First".

"China profită de atitudinea relativ critică a Statelor Unite față de ONU, ocupă spații și își extinde influența mult mai mult ca înainte", a declarat un înalt diplomat european, care a dorit să rămână anonim.

Primul delegat ONU al lui Trump, Nikki Haley, a reunțat la poziție în 2018 și a fost înlocuit de Kelly Craft, săptămâna trecută. Experiența lui Craft în materie de politică externă pălește în fața celei pe care omologii săi din Rusia, China, Franța și Marea Britanie o posedă.

În timpul adunării de săptămâna viitoare, SUA va căuta să strângă sprijin din partea celorlalte țări, încercând să tragă la răspundere statul chinez pentru politica de detenție din regiunea Xinjiang, unde cel puțin 1 miliond de uiguri și de alte persoane musulmane sunt ținute, a anunțat secretarul de stat Mike Pompeo.

Pompeo a numit tratamentul aplicat de China comunității de uiguri "pata secolului, susținând", la o conferință internațională din Washingtong, că statul Chinez este "locul unde se pretrec unele din cele mai grave crize privind drepturile omului, din lume".

Casa Albă a transmis că Trump va găzdui un "Apel Global pentru Protejarea Libertății Religioase", la ONU, luni, la o zi înainte de discursul său în fața Adunării Generale.

"Președintele va solicita comunității internaționale să ia măsuri concrete pentru a preveni atacuri împotriva oamenilor, bazate pe credințele religioase și pentru a asigura sanctitatea locurilor de rugăciune și a spațiilor publice pentru toate credințele", a declarat purtătoarea de cuvânt Stephanie Grisham, marți.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus reporterilor luna trecută că, deși Beijing este dispus să coopereze cu celelalte state membre, China nu ar permite niciodată intervenții în "problemele interne ale țării, mai ales în chestiunile legate de Xinjiang, Tibet și Hong Kong".