Liderii mondiali au condamnat atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, de săptămâna trecută, considerând-o o lovitură la nivelul economiei globale și o amenințare pentru stabilitatea din regiune. Președintele Vladimir V. Putin a văzut situația ca pe o ocazie de a-și ridica vânzările sau, cel puțin, de a glumi pe seama Vestului, scrie New York Times.

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

Putin a vorbit luni la o conferință de presă ținută împreună cu președintele Recep Tayyip Erdogan și conducătorul iranian Hassan Rouhani, după o întâlnire care a avut ca temă conflictul sirian.

Oficialii americani susțin că Iranul este cel responsabil pentru atacul la adresa Arabiei Saudite.

"Coranul spune că orice fel de violență este inacceptabilă, în afară de cea folosită pentru a-ți proteja poporul. Suntem gata să ajutăm Arabia Saudită să-și apere oamenii. Ei trebuie să ia decizii deștepte, ca Iranul atunci când a cumpărat sistemul nostru S300, ca Erdogan când a decis să cumpere sistemul de apărare aeriană S400."

"Aceste tipuri de sistem sunt capabile să apere orice fel de infrastructură din Arabia Saudită, în fața oricărui fel de atac", a afirmat Putin.

Rouhani, așezat lângă Putin, a râs vizibil, iar ministrul iranian de Externe a fost surprins chicotind în public.