Săptămâna aceasta a fost dezvăluită una dintre cele mai grave scurgeri de date la nivelul unei țări, care ar putea expune informațiile personale ale fiecărui cetățean al Ecuadorului în mediul online, scrie CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 20 de milioane de oameni, printre care și 7 milioane de copii, au avut datele expuse din cauza unui server nesecurizat al unei firme de marketing și analiză din Ecuador, potrivit companiei de securitate vpnMentor.

Populația Ecuadorului este de aproximativ 16.5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că toată populația ar putea fi afectată de această breșă. Biroul Procurorului General a anunțat luni că cetățenii decedați ar putea reprezenta milioanele în plus care figurează la numărul de indivizi afectați.

Nu se știe încă exact câți oameni au simțit efectele scurgerii de date, însă aceasta ar presupune dezvăluirea numelor complete, a datelor de naștere, a numerelor de pe actele de identitate, a numerelor de identificare fiscală, a informațiilor legate de angajare etc.

Problema a fost descoperită când vpnMentor a realizat un exercițiu de rutină luna aceasta. Firma de securitate online a transmis luni că a făcut legătura dintre breșa de securitate și un server nesecurizat localizat în Miami, Florida, care pare să fie deținut de o companie de analiză a datelor din Ecuador, Novaestrat.

"După ce datele sunt expuse lumii, procesul nu mai poate fi anulat", scrie în raport. Problema a fost rezolvată pe 11 septembrie, "însă informațiile ar putea să fie deja deținute de părți rău intenționate", a avertizat vpnMentor.

Compania de securitate a declarat că a găsit și informații personale legate de fondatorul Wikileaks, Julian Assange, căruia Ecuador i-a oferit azil politic din 2012 până anul acesta.

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno ar fi declarat că va introduce noi legi pentru a asigura mecanisme de protecție a datelor mai sofisticate, în urma acestui incident.