​Președintele rus Vladimir Putin consideră că divizarea Kosovo este singura soluție corectă care va asigura pacea în această regiune. Moscova a declarat pentru prima dată că Kremlinul este în favoarea convenirii unui compromis care, după cum subliniază ei, nu va fi un precedent, potrivit B92.rs, citat de Rador.

Steagul KosovoFoto: Ioana Moldovan

- Moscova susţine un compromis și o soluție propusă de Serbia. De asemenea, suntem gata să ne implicăm în negocieri. Acestea sunt opiniile Kremlinului citate de surse diplomatice.

Ambasadorul Rusiei în Serbia, Aleksandr Boţan-Harcenko, a confirmat că Putin se pregătește să joace un rol activ în rezolvarea nodului kosovar. Rusia este pentru compromis, a subliniat diplomatul rus şi a adăugat că nu există niciun fel de înțelegere faţă de toți cei care susțin că soluția va fi un precedent în istorie.

- Nu putem înțelege nici afirmația potrivit căreia împărțirea Kosovo ar stabili un precedent în Europa. Fosta Iugoslavie este dezmembrată în toate felurile posibile. Și la urma urmei se dovedește că nu a fost precedent nici ruperea RSFI, nici a RFI, nici a Serbiei în sine, și că doar divizarea Kosovo ar fi un precedent. Astfel de declarații sună foarte ciudat - a spus Harcenko într-un interviu acordat recent pentru cotidianul "Politika".

Potrivit acestuia, Rusia acceptă doar varianta care aduce un compromis. Ca să nu existe interpretări cu privire la acest subiect şi ca să nu se conchidă că Rusia ar susține o posibilă divizare, ambasadorul rus a menţionat că "putem susține doar varianta care aduce un compromis".

De asemenea, Harcenko a arătatat că o soluție poate fi găsită doar ca urmare a unor negocieri îndelungate și prin acceptarea unor compromisuri, iar toate acestea trebuie să aibă ca punct de plecare dreptul internațional, care în acest caz îl reprezintă Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Medvedev vine la Belgrad pentru a sărbători victoria împotriva fascismului

Primul ministru rus Dmitri Medvedev a confirmat sosirea sa la Belgrad pe 19 octombrie pentru a marca victoria asupra fascismului. În timpul vizitei de două zile, premierul Federației Ruse va avea discuții cu președintele Serbiei Aleksandr Vucic și cu premierul Ana Brnabić, iar pe agenda de lucru se vor afla o serie de aspecte cum ar fi relațiile ruso-sârbe atât cele comerciale şi economice, cât şi cele culturale și umanitare.

Războiul miliardelor din cauza Serbiei

Legat de relațiile cu Serbia, reprezentanții Rusiei și SUA evidenţiază investițiile în Serbia și se întrec pentru a sublinia cine a adus mai mulți bani în ceastă ţară. La rândul său ambasadorul rus a declarat că numeroase companii ruseşti au investit peste patru miliarde de dolari în Serbia, iar "Gaspromneft" mai mult de trei miliarde, în timp ce numai până în anul 2025 are în plan alte 1,4 miliarde de investiții.

Vučić cu Harcenko: Acordul de liber schimb cu Rusia oferă o nouă calitate relațiilor noastre

Un alt investitor important este "Lukoil" cu 345 milioane dolari. De asemenea, nu uitați de Căile Ferate Ruse, care au o dinamică investițională deosebită. Ne străduim să ne numărăm printre primii care investesc în Serbia și același lucru este valabil și pentru comerț, unde obiectivul nostru este să depășim cele trei şi ceva procente actuale şi să ajungem la patru miliarde de dolari - a spus Aleksandr Boţan-Harcenko.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Belgrad, Kyle Scott, a subliniat că investițiile americane în Serbia au atins 4 miliarde de dolari SUA și că, datorită companiilor americane, s-au creat aproape 20.000 de locuri de muncă în diferite sectoare ale economiei sârbe.