Alegatorii din doua state americane, Maryland si Virginia, precum si cei din Districtul Columbia sunt chemati la urne astazi in cadrul alegerilor preliminare din Partidul Democrat si din cel Republican, transmite CNN.

Potrivit sondajelor de opinie, Barack Obama are un usor avantaj in tabara democrata in fata senatorului Hillary Clinton in cele doua state si in capitala federala.

Fosta Prima Doamna a SUA si-a anuntat intentia de a castiga alegerile de marti, denumite Potomac Primary, si sa recupereze terenul pierdut in ultimele zile in fata contracandidatului sau. Senatorul de culoare a reusit sa castige alegerile desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute in statele Washington, Louisiana, Nebraska, Maine, precum si in Insulele Virgine americane, avand in acest moment un numar aproximativ egal de delegati cu cei ai senatorului Hillary Clinton.

In tabara democrata, un candidat are nevoie de 2.025 de delegati pentru a deveni nominalizarea oficiala a partidului la Conventia Nationala care se va desfasura la sfarsitul lunii august in Denver (Colorado).

Virginia are 83 de delegati, Maryland - 70 de delegati, in timp ce District of Columbia va oferi 15 delegati castigatorului alegerilor de marti din cadrul Partidului Democrat.

John McCain este in fruntea candidatilor republicani inaintea alegerilor de marti. Analistii sunt de parere ca senatorul de Arizona va trebui insa sa-si intensifice eforturile pentru a castiga nu doar scrutinul de marti, ci si unitatea partidului, dupa ce Mike Huckabee a reusit sa iasa invingator in weekend in alegerile din Kansas si Louisiana.

McCain continua sa fie supus criticilor din partea republicanilor care-i contesta conservatorismul.

In prezent, John McCain are 719 delegati, in timp ce Huckabee a castigat sprijinul a 234 de delegati republicani.