Statele Unite au certitudinea că atacul din week-end-ul trecut împotriva Arabiei Saudite a fost efectuat de pe teritoriul iranian și că au fost folosite rachete de croazieră, a declarat marți, pentru AFP, un oficial american.

HotNews.roFoto: Hotnews

De altfel, șeful diplomației americane Mike Pompeo urmează să plece marți în Arabia Saudită pentru a "evoca" "răspunsul" Statelor Unite la atacul împotriva instalațiilor petroliere saudite, a precizat vicepremierul american Mike Pence.

Deși atacul a fost revendicat de rebelii pro-iranieni Houthis care lansează regulat din Yemen rachete balistice asupra unor ținte din sudul Arabiei Saudite, cu o precizie relativă, serviciile americane de informații dispune de elemente care permit localizarea originii tirurilor, a precizat acest responsabil, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Întrebat dacă Washingtonul are certitudinea că rachetele au plecat de pe solul iranian, acest responsabil a răspuns "Da".

De asemenea, el a răspuns afirmativ la întrebarea dacă au fost folosite rachete de croazieră.

El a refuzat să spună însă câte rachete de croazieră au fost folosite. "Nu voi intra în acest gen de detalii", a răspuns el.

Administrația americană pregătește un dosar pentru a-și proba afirmațiile și pentru a convinge comunitatea internațională, în special europenii, la Adunarea Generală a ONU de săptămâna viitoare, a adăugat acest responsabil.

Președintele Donald Trump a declarat luni Iranul pare să fie în spatele atacului împotriva Arabiei Saudite, dar a adăugat că dorește să "evite" un conflict.

Atacurile de sâmbătă au antrenat reducerea la jumătate a producției de petrol a celui mai mare exportator mondial.