Un incendiu criminal a devastat marți locuința fostei guvernatoare a băncii Ucrainei Valeria Gontareva, care a denunțat un act de "teroare", scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Situată într-o localitate la circa 20 de kilometri nord de Kiev, casa Valeriei Gontareva a "ars complet" după ce a fost atacată cu un cocktail Molotov marți dimineața, a declarat fosta guvernatoare pentru agenția Interfax-Ucraina. Aceasta trăiește în prezent la Londra.

"Teroarea continuă", a afirmat Gontareva, care a suferit o intervenție chirurgicală după ce a fost lovită de o mașină în Marea Britanie, în august. La începutul lui septembrie, o mașină a nurorii sale a fost incendiată în Kiev.

"Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei și bunurilor" Valeriei Gontareva "este inacceptabilă", a scris pe Twitter reprezentanța Comisiei Europene în Ucraina, care a cerut autorităților "aducerea în fața justiției" a vinovaților "fără întârziere".

Președintele Volodimir Zelenski a denuțat într-un comunicat "o crimă brutală".

Apropiată a fostului președinte Petro Poroșenko, Gontareva a fost numită în fruntea băncii centrale în 2014, la puțin timp după începutul războiului cu speratiștii pro-ruși care a declanșat o gravă criză economică în țară.

Apreciată de Occident pentru că a reformat și curățat sectorul bancar ucrainean, Gontareva a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de criticii săi că nu luptat suficient împotriva devalorizării monedei naționale.

În conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, aceasta a afirmat că a fost amenințată în trecut de miliardar. Gontareva îl acuză pe oligarh că a sifonat 5,5 miliarde de dolari de la cea mai mare bancă a țării, PrivatBank, ceea ce a condus la naționalizarea sa în 2016.

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina în acest an după ce a trăit mai mulți ani în străinătate, este considerat un apropiat a președintelui Zelenski.

Vineri, oligarhul, care încearcă să invalideze naționalizarea PrivatBank, a apreciat că există o "fereastră bună de oportunitate" pentru "un acord amiabil" după ce s-a întâlnit săptămâna trecută cu șeful statului și cu premierul său.