Un rus ce ar fi împușcat mortal un fost rebel cecen luna trecută nu a spus niciun cuvânt anchetatorilor în cele trei săptămâni de când a fost arestat, existând suspiciunea că statul rus a fost implicat în asasinat, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul a venit în Germania cu un pașaport cu numele Vadim Sokolov, dar se consideră că aceasta nu este adevărata lui identitate. El l-ar fi împușcat mortal pe Zelimkhan Khangoshvili, de la mică distanță, într-un parc, în timp ce cetățeanul georgian de 40 de ani mergea spre o moschee.

Rusul a fugit pe bicicletă, dar a fost arestat după ce un trecător a raportat poliției că l-a văzut aruncând o perucă și un pistol într-un râu.

Un purtător de cuvânt al parchetului berlinez a declarat că suspectul nu a scos niciun cuvânt în timpul interogatoriilor și se ”comportă ca un profesionist”. Au existat contacte între bărbat și ambasada rusă după arestare, a mai spus purtătorul de cuvânt, fără a dezvolta însă acest subiect.

Crima este asemănătoare cu alte asasinate care au vizat foști luptători ceceni și în care existau semne că a fost implicat și Kremlinul. Dacă se dovedește că a folosit documente false, acest lucru va fi un indiciu puternic privind implicarea statului rus.

Totuși, autoritățile germane nu au acuzat Kremlinul, lucru ce este considerat de unii drept o încercare a a evita probleme diplomatice. Un parlamentar german a spus că ”meticulozitatea este mai importantă decât viteza”, dar a adăugat că autoritățile ruse nu au ajutat deloc anchetatorii până acum.

Khangoshvili, etnic cecen din Georgia, a renunțat la luptele din Cecenia în 2004 și s-a întors în țară.

El era pe radarul serviciilor secrete ruse de mulți ani. În 2008, un ofițer FSB a declara revistei rusești Expert că Khangoshvili era ”șeful unei grupări teroriste ce se ascunde în Georgia”.

În 2015, el a supraviețuit unei tentative de asasinat în Tbilisi, fiind împușcat de opt ori. După aceea, el s-a mutat în Ucraina, iar apoi în Germania, unde a cerut azil.