Înalta Curte Națională din Spania a refuzat cererea de extrădare a Statelor Unite în cazul unui fost șef militar din cadrul serviciilor de informații din Venezula, acesta fiind acuzat de trafic de droguri. În schimb, tribunalul a ordonat eliberarea sa, scrie The Guardian.

Hugo CarvajalFoto: Wikipedia

"Audiencia Nacional a refuzat extrădarea Gen. Hugo Armando Carvajal", a anunțat înalta curte.

Judecătorii au decis să-l elibereze pe Carvajal, fost șef al serviciilor de informații în perioada conducerii lui Hugo Chavez. El se afla în arest temorar, din aprilie. Detaliile deciziei judecătorești vor fi publicate marți.

"Suntem mulțumiți, însă din motive de prudență, nu vom comenta în privința deciziei, pâna hotărărea completă", a declarat avocata lui Carvajal, María Dolores de Argüelles.

Cunoscut și sub numele de El Pollo (găina), Carvajal a fost degradat după ce și-a arătat susținerea, în mod public, față de Juan Guaido, în februarie.

Carvajal este de mult timp căutat de oficialii americani, care îl suspectează de oferirea de sprijin traficului de droguri din Columbia, realizat de grupul Farc. Într-un rechizitoriu din 2011, la New York, Carvajal a fost acuzat de coordonarea unui transport de peste 5.6 tone de cocaină din Venezueal în Mexic, în 2006. Destinația finală ar fi trebuit să fie SUA.

Carvajal a negat orice "legătură cu traficul de droguri și cu Farc", potrivit surselor spaniole din justiție.