La doar o zi după declaraţiile lui Marine Le Pen cum că alegerea denumirii de "modul european de viaţă" pentru portofoliul pe care îl va deţine Margaritis Schinas este o "victorie ideologică" a extremei drepte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un articol publicat în mai multe ziare europene, şi-a apărat decizia, susţinând că "nu le vom permite naţionaliştilor să revendice modul european de viaţă ca fiind al lor". După cum se arată în articolul publicat, printre altele, în ziarul italian La Repubblica şi în ziarul german Die Welt, "trebuie să fim mândri de modul nostru european de viaţă (...) şi trebuie să urmărim în continuu să-l asigurăm, să-l protejăm şi să-l îmbunătăţim", potrivit Rador.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

"Acest mod de viaţă este contestat în fiecare zi de adversari ai Europei care provin atât din interiorul, cât şi din exteriorul graniţelor noastre" şi "nu trebuie să lăsăm aceste forţe să pună stăpânire în beneficiul lor pe definiţia modului european de viaţă. Doresc să confere un sens contrar celui adevărat, să submineze puţin câte puţin temeliile noastre şi să propage dezbinare între noi".

Von der Leyen a recunoscut însă că această denumire "a alimentat o discuţie despre conotaţiile şi sensul termenului. Este un lucru bun. Şi este o discuţie pe care va trebui să o purtăm în mod deschis", a spus ea. "Desigur, cuvintele au un sens. Admit acest lucru. Pentru unii, modul european de viaţă este unul cu încărcătură politică. Însă nu putem şi nu trebuie să le permitem să ne priveze de expresiile noastre: sunt şi acestea o parte din ceea ce suntem", adaugă ea.

Invocând art. 2 al Tratatului UE, von der Leyen precizează că UE "s-a fondat pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept şi respectării drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin diverselor minorităţi".

În mod evident, articolul preşedintei germane a Comisiei Europene a fost şi rezultatul presiunilor primite din cauza încărcăturii politice şi ideologice a termenului "mod european de viaţă" întrucât a primit critici din partea a trei grupuri politice din Parlamentul European, cel al socialiştilor şi democraţilor, cel al Verzilor şi cel al liberalilor-centriştilor din Renew Europe, care i-au cerut să dea explicaţii pe data de 19 septembrie.

"Dragă Ursula von der Leyen (...), să ne păstrăm valorile noastre fie eliminând politica migraţionistă din portofoliu, pentru a evita asocierile nefericite, fie readaptând titlul", i-a cerut astăzi liderul grupului politic Renew Europe, Dacian Cioloş.

De asemenea, Andrew Stroehlein de la Human Rights Watch a scris pe Twittter că denumirea portofoliului "Protejarea Modului European de Viaţă" este o "demagogie de tipul lui noi împotriva celorlalţi şi de demonizare a grupurilor minoritare pe care o vedem în retorica tuturor organizaţiilor de extremă-dreaptă din Europa", potrivit efsyn.gr citat de Rador.