Un tânăr actor arestat la începutul lunii august în timpul unei manifestări a opoziției din Moscova a fost condamnat luni la trei ani și jumătate de închisoare pentru violențe împotriva forțelor de ordine, a anunțat Comitetul rus de anchetă, potrivit AFP. Din înregistrări se vede cum tânărul este pus la pământ de polițiști și lovit cu bastoanele.

Arestare in RusiaFoto: Captura YouTube

Pavel Ustinov, un actor de 24 de ani, a fost acuzat de tribunalul moscovit din Tverskaia că a opus rezistență în timpul arestării, provocând o entorsă de umăr unuia dintre polițiștii care l-au arestat.

Tânărul a pledat nevinovat și a afirmat că nici măcar nu a participat la manifestația neautorizată în cursul căreia a fost arestat dar Comitetul de anchetă a susținut că "elementele probatorii reunite (...) au fost judecate drept suficiente". Acesta își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară.

Potrivit presei rusești, tânărul a argumentat în timpul procesului că aștepta un prieten în fața unei stații de metrou, cu telefonul în mână, când a fost arestat.

Dosarul a provocat reacția asociațiilor de apărare a drepturilor omului din Rusia, care au denunțat o condamnare arbitrară iar ONG-ul Memorial l-a plasat pe Pavel Ustinov pe lista "prizonierilor politici".

Această decizie ridică la șase numărul persoanelor condamnate la pedepse grele de închisoare după manifestațiile opoziției din Moscova.

În total, au fost arestate aproape 2.700 de persoane. Majoritatea au fost eliberate.

Alegerile s-au soldat cu un rezultat usturător pentru partidul puterii, care a pierdut numeroase fotolii în Parlamentul Moscovei, dar nu și majoritatea.