Donald Trump a spus că Statele Unite sunt ”gata de acțiune” pentru un potențial răspuns la atacul asupra instalațiilor petroliere saudite, declarația președintelui american venind după ce un înalt oficial din administrația Trump a afirmat că Iranul este de vină, transmite Reuters.

Atac asupra celei mari mari rafinarii din lumeFoto: Captura YouTube

”Există motive să spunem că știm cine este vinovatul, suntem gata de o acțiune ce depinde de verificarea informației, dar așteptăm să aflăm de la Regatul Saudit cine cred ei că a fost la originea atacului și în ce condiții vom acționa în continuare”, a scris Trump pe Twitter.

Duminică, un înalt oficial american a declarat jurnaliștilor că informațiile despre atacul ce a afectat cea mai mare instalație de procesare petrolieră din lume indică faptul că Iranul s-a aflat în spatele acțiunii, nu grupul houthi yemenit ce a revendicat atacul.

Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că nu există dovezi că atacul a venit din Yemen, țară unde o coaliție condusă de saudiți se luptă cu forțele houthi de patru ani într-un conflict considerat a fi un război indirect dintre Arabia Saudită și marele rival șiit, Iranul.

”În ciuda apelurilor la dezamorsarea situației, Iran a lansat acum un atac fără precedent asupra surselor de energie ale lumii”, a spus Pompeo.

Ministerul de externe iranian a declarat că ”nu are niciun sens” să răspundă la acuzațiile SUA. Un comandant al Gărzilor Revoluționare a avertizat că Republica Isalmică este pregătită de un război ”total”.

”Toate bazele americane și portavioanele aflate pe o distanță de 2.000 de kilometri în jurul Iranului sunt în raza rachetelor noastre”, a declarat comandantul Amirali Hajizadeh.

Prețurile petrolului au explodat luni pe primele piețe financiare care s-au deschis, cele asiatice, cotațiile crescând cu până la 19% la deschiderea ședințelor de tranzacționare. Astfel, sortimentul Brent a cunoscut cea mai mare creștere intra-day de după începutul Războiului din Golf din 1991.

Gigantul petrolier saudit a anunțat că atacul de sâmbătă a redus producția cu 5,7 milioane de barili pe zi. Un oficial SUA ce a cerut să rămână anonim a spus, duminică, că au existat 19 puncte de impact în atacul de la instalațiile saudite și că există dovezi că zona de lansare a fost la vest - nord-vest de țintă, nu în sudul Yemenului.

Oficialul a adăugat că saudiții au spus că în atac au fost folosite rachete de croazieră, ceea ce nu se potrivește cu declarația grupării houthi ce a susținut că a desfășurat atacul cu 10 drone.

”Nu există niciun dubiu că Iranul este responsabil. Oricum ai lua-o, nu există altă explicație. N-are cum să fie altcineva”, a spus oficialul.