Liga de extremă drepta italiană condusă de Mateo Salvini promite o serie de referendumuri pentru a încerca să destabilizeze noul guvern. Liderul de partid a acuzat fosta sa coaliție ca fiind una trădătoare, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liga a guvernat împreună cu actuala coaliție rivală, "Mișcarea Cinci Stele", timp de 14 luni înainte ca Salvini să rupă pactul coaliției luna trecută pentru a forța alegeri anticipate unde el era favorit datorită popularității sale. Totuși, într-o mișcare imprevizibilă, "Mișcarea Cinci Stele" a format o nouă alianță cu Partidul Democratic, formațiune politică pro-europeană.

Într-o serie de declarații la casa spirituală a Ligii în orașul italian Pontida, Salvini i-a numit pe foștii membrii ai coaliției trădători care se închid în birouri. El spune că în săptămânile ce urmează îi va pune la încercare pe cei ce l-au trădat și Italia va avea un "guvern de oameni".

Referendumurile pot fi ținute în Italia doar dacă petiția este semnată de peste 500 de mii de cetățeni. Salvini a declarat că va strânge 5 milioane de semnături dacă granițele țării vor fi puse în pericol. Această declarație vine în urma deciziei guvernului italian de adopta o politică mult mai blândă în ceea ce privește imigranții.

Anul trecut la Pontida, Salvini a spus că partidul său va guverna cel puțin 30 de ani dar coaliția din care făcea parte s-a destrămat la nici măcar un an de la înființare. Chiar și așa, liderii Ligii nu l-au criticat pe Salvini pentru ieșirea din coaliție, iar suporterii îl susțin orice decizie ar lua.