82 de migranți au debarcat în Italia, marcând ceea ce pare sfârșitul politicii antimigrație conduse de fostul ministru de Interne, Matteo Salvini, după ce noul guvern de stânga a permis unei nave să acosteze la malul insulei Lampedusa. Mișcarea marchează ”sfârșitul propagandei lui Salvini pe spatele oamenilor disperați de pe mare. Bunele relații internaționale s-au întors pentru a rezolva problema migrației”, a scris ministrul Culturii Dario Franceschini pe Twitter.

migrantiFoto: Mediterranea Saving Humans

Sâmbătă noapte, migranții au fost transferați de pe barca de salvare cu steag norvegian Ocean Viking, operată de organizațiile SOS Méditerranée și Doctors Without Borders, pe un vas de coastă înainte să fie duși la malul insulei siciliene.

Migranții vor fi relocați în alte țări, Germania și Franța promițând să preia 25 la sută dintre pasageri, potrivit Politico.

Ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, nu a anunțat revenirea la politica ”porturilor deschise”, dar reprezintă o schimbare față de poziția dură a anterioarei coaliții de guvernare dintre M5S al lui Di Maio și Liga a lui Matteo Salvini.

Noul guvern, compus din M5S și Partidul Democrat de centru-stânga, a intrat la putere luna aceasta.

Înaltul comisar pentru refugiați al ONU, Filippo Grandi, a primit știrea ca pe o ”dezvoltare pozitivă”.