Susţinerea populaţiei pentru independența faţă de Marea Britanie va crește dacă acest lucru va însemna că Țara Galilor va putea rămâne în Uniunea Europeană, sugerează un sondaj recent, prezentat vineri de presa britanică, potrivit Mediafax.

Conform sondajului realizat de YouGov pe un eşantion de 1.000 de persoane 41% dintre respondenţi ar sprijini independența dacă acest lucru ar conduce la rămânerea Țării Galilor în UE.

Sondajul precedă mitingurile din Cardiff, Caernarfon și weekendul trecut în Merthyr Tydfil, unde 8.000 de oameni au marșăluit în sprijinul independenței.

Liderul Plaid Cymru, Adam Price, a declarat: „Sunt cifre senzaționale care susțin ambiția lui Plaid Cymru de a asigura independența galezilor la un nivel istoric. Westminster este în criză. Guvernul nechibzuit al lui Boris Johnson și haosul din Partidul lui Jeremy Corbyn, așa-numita opoziție, distrug viitorul Țării Galilor".

„Nu este de mirare că asistăm la o creștere a sprijinului pentru o nouă Țară a Galilor - o națiune care își va lua locul cu mândrie ca partener egal pe scena internațională", a adăugat acesta. Sondajul a fost realizat online şi a foat comandat de partidul naţionalist galez, Plaid Cymru.