Capitala Parisului se confruntă, vineri, cu imense blocaje, iar cozi imense de navetiști s-au strâns la puținele linii de metrou care mai funcționează, după ce angajații companiei de transport subteran au intrat în grevă, nemulțumiți fiind de planurile președintelui Emmanuel Macron de a le reduce privilegiile de pensionare, relatează Reuters și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

10 din cele 16 linii de metrou din Paris și două linii mari de trenuri regionale au fost total închise chiar la ora de vârf de dimineață, lăsând navetiștii să se zbată să găsească alternative pentru a ajunge la muncă.

”Voi merge pe jos astăzi la muncă și voi sta pe străzi pentru cel puțin patru ore”, a spus Anthony, care lucrează la un restaurant din vestul Parisului, pentru Reuters.

Sindicatele vor să facă grevă, care se așteaptă să fie cea mai mare din Paris din 2007 încoace, pentru a transmite o avertizare guvernului lui Macron, care lansează una dintre cele mai primejdioase reforme pentru administrația prezidențială.

Premierul Edouard Philippe a promis joi să își facă timp să asculte sindicatele și opinia publică după ce a fost criticat pentru că nu ar fi răspuns nemulțumirilor.

Regimul de pensii specific angajaților RATP permite șoferilor de tren și altor angajați care lucrează sub pământ să se pensioneze la 52 de ani, cu un deceniu mai devreme decât vârsta legală de pensionare.

Angajații de la metrou spun că noul sistem de pensionare i-ar forța să lucreze mai mult, luându-le dreptul de a se pensiona mai devreme, un lucru ce a fost negociat cu decenii în urmă pentru a compensa faptul că lucrează subteran multe ore.